Saturday, January 22, 2011

ANNOYING FACEBOOK : FAKE MAIL ♥

 


Yes, hari ni satu lagi pasal annoying facebook. Tajuk hari ni fake mail atau boleh jugak dikenali dengan chain message. Dulu kita dapat berita yang facebook akan ditutup. Berita yang tipu dan sebetul-betul tipu. Mana mungkinkan Mark Zuchkerberg nak tutup Facebook senang-senang setelah mengaut keuntungan bermillion-million. Gila kalau tutup macam tu aje.

Okey, cukup mengingat soal tu. Kali ini makin rajin pulak orang hantar fake chain mail. Kadang-kadang nak aje aku sound. Kenapa tak fikir dulu sebelum percaya dan hantar kepada orang lain. Dulu dekat myspace pon ada message gini tapi ada ke dia tutup. Inilah bak kata asfan kebolehan berfikir menggunakan lutut. Sigh.

Ada dua jenis setakat ni chain message @ fake mail yang selalu tersebar :







 Isi gambar pertama, 

Facebook is recently becoming very overpopulated,there have been many members complaining that Facebook is becoming very slow. Records show that the reason is that there are many -active Facebook members and, on the other side, many new Facebook members.

We will be sending this message around to see if members are active or not. If you are active please send to at least 15 other users using Copy+ Paste to show that you are still active. *Those who do not send this message within 2 weeks will be deleted without hesitation to create more space.*Send this message to all your friends and to show me that your still active and you will not be deleted.

Founder of Facebook,
Mark Zuckerberg . 

WTF, nampak sangat fake. Gila ke Mark Zuckerberg nak delete pengguna dia senang-senang sebab tak spread mail.  Gila lah jugak nak send mesej sama pada 15 orang. Kalu sepuluh orang spread 15 mesej dah 150 mesej. Bagi pulak pada orang yang sama. Tak ke penuh mail. Rasa bengang aje. Guna pulak yang bila orang jwp mesej tu kita pun dapat notifications. Sucks!

Isi gambar ke dua,  

This coming 11pm,all facebook account will be CUT. This is according from the creator of facebook. All the activities that was being done this time will be delay, SORRY FOR THE INCONVENIENCE. 

To save you're facebook accounts, please forward this message to 25 FB users for us to make sure that you are active user of FB. If can't pass this to 25 users you're account will be cut without any hesitancy­ ­.

Bayangkan kalau sorang menerima chain message dalam lima kali sehari, bengangnya. Dengan rasa takut facebook akaun dipadam cepat-cepatlah dia send. Padahal berita tu sahih bohong. Buat penat copy, send, buang tenaga, buang karen, dan annoyinglah.

Apa pun yang terjadi janganlah percaya. Bila dapat mesej gini ignorekan aje. Nak kepastian pergi facebook pages. Tanya sendiri diorang dekat discussion ataupun check dekat situ. Pleaselah kalau facebook ada masa nak delete kau punya akaun dia akan tulis status tu dekat wall diorang seperti yang kes delete facebook tu.


Nampak tak?. Apa pun diorang nak buat, diorang akan mention. Lepas ni rajin-rajinlah refer facebook page. Jangan main percaya macam tu aje. Jangan berfikir menggunakan lutut pinjam apa asfan kata lagi. Berikut adalah perbualan aku dengan mark.









So, sebelum sebarkan fikir dulu, refer dulu. Jangan buang kan masa nak menghantar khabar angin ngok-ngek ni.

Konklusinya:
facebook menjadi annoying bila ada annoying people yang menghantar dan mempercayai fake mail.


LINK BERKENAAN
  1. klik untuk baca kajian kes facebook by arcx13.com
  2. klik untuk baca annoying facebook chat by me 
  3. KLIK UNTUK AMBIL AWARD 
  4. KLIK UNTUK BACA ABANG KFC 
  5. KlIK UNTUK BACA MISS VIOLENCE AND MR CASANOVA 17



8 Komen:

ARC™ said... [Reply]

hoyeah. manusia ramai yg x reti guna otak hahaha

Arpiiz said... [Reply]

saja melawat follower saya, and happy saturday..^^

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said... [Reply]

@ARC™

hahahah...pedas ayat mu tu asfan...
tapi betullah kan..adess pikir la sblm buat..adoi

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said... [Reply]

@Arpiiz

hi..tq :)

ANATI SOKI said... [Reply]

hehehe.. erm.. yg nih sy cuma mampu kata no komen. sbb sy takde fb.. tp kan. sy fllower baru kamu!!! heheheh :)

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said... [Reply]

@ANATI SOKI ooo roger taht..tqvm dear :)

princeduyong said... [Reply]

besar kan pengaruh fb... ;)

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said... [Reply]

@princeduyong
tau tak pe..bila tau rumors fb tutup semua gelabah~