Saturday, March 24, 2012

Permohonan Untuk Lepasan SPM.

Uitm Kuala Pilah punya cerita


Ini quick update lepas ada orang tanya. Sebelum tu tahniah yang dapat keputusan cemerlang SPM.  Yang tak dapat tu, perjuangan baru sahaja bermula bro. Masa ni korang mesti tengah gila-gila mohon sana sini. Nostalgia aku. Ini ada beberapa makluman untuk korang yang nak memohon tu. Tapi ingat, mohon apa yang korang minat, jangan main isi aje, nanti end up tak kenan dengan course tu. Tak boleh nak belajar ke apa. Tak ada jiwa #eh..
  1. Untuk anda yang berminat jadi guru boleh mohon disini, sebelum tu beli pin dekat bsn harga RM6.00  http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspm2012/index.cfm .   
  2. Ini panduan UPU FASA 2, tak tahulah kalau sekarang panggil fasa 2 lagi atau tidak. Ada yang tanya boleh edit ke tidak lagi lepas pilih, boleh. Tak silap aku 3 kali peluang  
  3. Yang nak masuk SPA jadi nurse ke, MA ke boleh rujuk sini   tapi hari tu aku check tak bukak lagi. So cuba check dari semasa ke semasa dekat laman web SPA ye. Yang ni tak payah beli number pin. Dah boleh mohon dekat sini ya http://www.spa.gov.my/Portal/MaklumanBorangSPA8i
  4. Yang nak mohon UITM secara direct boleh check dekat sini  http://online.uitm.edu.my/index.cfm rasanya yang ni kena beli pin dekat bsn jugak. RM10 tak silap.
  5. Yang dapat keputusan straight A, yang nak buat medik ke dekat JORDAN boleh check sini  http://roadtojordan.ismajordan.com/?page_id=732 *untunglah*
  6. Yang nak masuk UNIKL MIAT ke MICET ke boleh refer sini  *tekan apply now tak silap. Not sure open lagi atau tak, yang ni tak payah beli number pin pun. http://www.admission.unikl.edu.my/index.php
  7. Ini yang berminat dengan biasiswa petronas ye  http://spmonline.petronas.com.my/
  8. Yang minat nak join ALAM  http://www.alam.edu.my/programmes_csprogramme.php
Nak tahu yang lain-lain rajin-rajin survey universiti-universiti macam UIA, UPSI, PPUM, banyak jugak universiti  buka kemasukkan untuk diploma time-time macam ni. Rujuk lain-lain dekat entry ni :
  1. http://amirazoe155.blogspot.com/2011/03/panduan-mengisi-borang-kplspm-maktab.html#axzz1pz5zDpZk 
  2. http://amirazoe155.blogspot.com/2011/01/panduan-mengisi-borang-upu2.html 
  3. http://amirazoe155.blogspot.com/2011/03/panduan-mengisi-borang-spa-lepasan-spm.html#axzz1pz5zDpZk 
Yang mintak diploma sains, diploma tekstil, diploma teknologi makanan, diploma mikrobiologi, diploma perladangan, dengan diploma business dekat UITM tu ada chance lah nak mereput bersama dekat UITM Kuala Pilah yang indah permai ni. Hahaha.


10 Komen:

adikiadikon said... [Reply]

Akak , lepas spm tahun lepas akak amek course ape? nak jadi veterinar kene amek diploma dulu ke?

AMIRA ATIYA said... [Reply]

@adikiadikon

akak sekarang diploma sains

vet? emmm. ada yang asasi. Akak pun tak tahu sgt.

adikiadikon said... [Reply]

oh, okay. thanks :) dip sains dy cmpur fizik n bio ke?

AMIRA ATIYA said... [Reply]

@adikiadikon

yeap fizik bio chem calculus

MISS IMAKASIHDANI said... [Reply]

dak uitm pilah ke? sy pun, baru je abis dip. alhamdulillah, xreput blaja sama ;)

AMIRA ATIYA said... [Reply]

@miss imakasihdani

ahahah untunglah tak reput berama. jelesnya~

sofea soo fee said... [Reply]

assalamualaikum.... sy nk thu infmtion tntg prmhnn lpsn spm 2012... ad informtion x?

Anonymous said... [Reply]

akak,leh thu x nk apply kos dip.tknolgi mknan slluny hrus dpt wpe spm ?

Amira Atiya said... [Reply]

@anonymous

tak sure lah, cuba check website uitm..

Leon Siew said... [Reply]

Nama saya Leon dari Lincoln University College, saudara boleh melanjutkan pelajaran di Lincoln University College.Saudara boleh pilih kursus-kursus Diploma yang saudara minati. Pendaftaran hanya RM500 dan boleh masuk kelas belajar. Kami boleh menolong saudara dapatkan pinjaman dari PTPTN loan nanti. Kolej alamat kita ialah:- Lincoln University College No.2 Jln Stadium SS7/15, Kelana Jaya 47301 Petaling Jaya. Sila hubungi saya Leon 012-6575693 untuk mendapatkan informasi kursus-kursus yang di tawarkan di college Lincoln.